Pandemi ve savaşın turizme ekonomik yansıması görüşüldü

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu, ‘Pandemi ve savaşın turizme ekonomik yansıması’ gündemiyle yaptığı toplantıda uçak yakıtlarındaki artışın paket turlara yansımasının kaçınılmaz olduğu ifade edilirken, otel açılışlarının ertelenmesinin de binlerce turizm çalışanını mağdur ettiği vurgulandı.

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu, Nisan ayı toplantısını ‘Pandemi ve savaşın turizme ekonomik yansıması’ gündemiyle gerçekleştirdi. Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz moderatörlüğünde yapılan toplantıya uçak şirketi temsilcileri, yatırım danışmanları, çeşitli oda temsilcileri, STK temsilcileri katıldı. Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz’un katılımcılara dağıttığı 4 belge ile seyahat giderlerinin içeriğini, bu gider kalemlerinin seyahat paketi içindeki ağırlığını, savaş sonrası bu kalemlerde meydana gelen fiyat artışlarını ve bunun dünya genelindeki turizm faaliyetine yansımasını özetledi.

UÇAK YAKITINDAKİ ARTIŞ PAKET TURA NE ZAMAN YANSIR?

Bu belgelere göre, turizmde uçak yüzde 35-45, araba yüzde 40-55, demiryolu ve denizyolu yüzde 7-10 oranında kullanılıyor. Bir seyahat paketinin içeriğinin ana kalemi olan uçak maliyetinin, konaklama ile birlikte en büyük maliyeti oluşturduğu belirlendi. Özellikle uçak yakıt maliyetinin son 9 yılın en yüksek rakamına ulaşması uçak fiyatlarına yansımasını kaçınılmaz hale getirdi. Pandemi döneminde 375 dolara kadar düşen uçak yakıtı, Nisan 2022 için 912 dolar olarak hesaplandı. Uçak yakıtındaki bu artışın paket turları yansımasının 2022 sonbaharında gerçekleşebileceği belirtildi.

Toplantıda Ukrayna-Rusya savaşının bir sonucu olarak enerji ve yakıttaki artışların konaklama sektöründe de önemli artışlara yol açtığı kaydedildi. Konaklama sektörünün bu artışı şimdilik kontrol altında tutmaya çalıştığı dile getirilirken, özellikle enerji ve gıda fiyatlarındaki değişimleri dikkatle izlediği de hatırlatıldı. Ülkelerin enflasyonlarındaki artışların da doğrudan tatilcinin yapacağı giderleri yansıttığı belirtildi.

‘TURİZM YATIRIMLARI BÜYÜK DARBELER ALDI’

Toplantıya katılan Turizm Danışmanı Feti Kuyucu, turizm yatırımlarının krizlerin etkisiyle büyük darbeler aldığını ve belirsizliklerin yatırımcıda tedirginlik yarattığını dile getirerek, oteldeki bir odanın maliyetinin 150 bin Euro civarında olduğunu ve bunun geri kazanılması için turizmde kesintisiz uzun yıllara ihtiyaç olduğunu söyledi. Kuyucu, Türk turizminin büyük ölçüde düşük maliyetli hizmet ile gelir düzeyi düşük portföye hizmet ettiğini, özellikle belli ülkelere bağlı olduğunu ve bunun her zaman büyük riskler taşıdığını belirtti.

‘UÇUŞUN İÇİNDE YAKIT MALİYETİ YÜZDE 35’

Sun Express Satış Pazarlama Müdürü Murat Hatipoğlu ise uçak yakıtının fiyatını talebin belirlediğini ve son yıllarda büyüyen turizm pazarı ile yakıta olan ihtiyacın arttığını ifade ederek, uçuşun içinde yakıt maliyetinin yüzde 35 civarında olduğunu belirtti. Hatipoğlu, uçak şirketlerinin genelde yakıtı kendilerini bir müddet koruma altına aldıklarını ancak savaş ortamında bunun mümkün olmadığını vurguladı. Hatipoğlu, yakıt artışının satın almanın döviz, satışın TL olması nedeniyle iç pazar uçuşlarına yansımasının kaçınılmaz olduğuna da işaret etti.

‘BİNLERCE TURİZM ÇALIŞANI MAĞDUR’

STK temsilcileri, otel açılışlarının ötelenmesi ile işbaşı tarihlerinin ertelenmesi binlerce turizm çalışanını mağdur ettiğini, askıda olanların kısa çalışma ödeneğinden (KÇÖ) yararlanamadığına dikkat çekti. Turizmde patronların profesyonellere müdahil olmalarının çok yanlış olduğunu, sektörün yatırımcı değil, profesyoneller tarafından yönetilmesi gerektiği de vurgulandı. Pazar dağılımının krizlerde daha da önemli hale geldiğini belirten Alternatif Turizm Etkinlikleri ve İşletmeleri Birliği (ATİB) Temsilcisi ise özellikle Ortadoğu, Çin, Hindistan gibi pazarlarda daha aktif hale gelme yollarının araştırılmasının önemine vurgu yaptı. Toplantıda yapılan görüşme ve fikir alışverişi sonunda, sektörde bir bütünlük sağlanması, turizm politikalarının revize edilmesi ve pandemi ertesinde olası krizlere hazırlıklı olunması gerektiğinin altı çizildi.

You May Also Like

TURİZM ÇALIŞMA GRUBU ARALIK AYI TOPLANTISINI YAPTI

Yeni şoför yetişmiyor, Suriyeli ve Afganlar direksiyon başına geçecek

Turizm Çalışma Grubu’nda alternatif ürünler değerlendirildi

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu’nun 2022 beklentisi