Kültürel Miras Çalışma Grubu Pil Fabrikası ve Saat Kulesi’ni görüştü

Antalya Kent Konseyi Kültürel Miras Çalışma Grubu, Mayıs ayı toplantısını gerçekleştirdi. Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda Kültürel Miras Çalışma Grubu Başkanı Selda Baybo moderatörlüğünde yapılan toplantıya çalışma grubu üyeleri katıldı. Toplantıda Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Millet Bahçesi yapılacağı belirtilen Antalya Pil Fabrikası alanı ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması başlatılan Kalekapısı’ndaki Saat Kulesi ele alındı.

‘KENT HAFIZASINDA ENDÜSTRİ MİRASI YOK’

Çalışma grubu üyesi Tuğba Örmecioğlu, Pil Fabrikası’ndaki 17 çeşit fonksiyondan 5’inin korunduğunu belirterek, “O dönem Antalya’nın en büyük yüzme havuzu, Dokuma Poplinspor ve Pilspor’un birçok maçını oynadığı stadyum, Altın Portakal Film Festivali’ne evsahipliği yapan açıkhava sineması ve Türkiye’de sadece 30-40 tane bulunan katlanır beton tavan korunmuyor. Çünkü bu yapılar tescillenmemiş. Bu yapıların yıkılması için hiçbir neden yok. Bu yapılar korunabilir. Bölgenin insanların hafızasında yer edinmesi çok önemli. Antalya’nın bu önemli endüstri mirasının kent hafızasında maalesef yeri yok” dedi.

SAAT KULESİ RESTORASYONU

Kültürel Miras Çalışma Grubu üyesi Esin Kuleli ise Antalya Kalekapısı’ndaki Saat Kulesi’nde Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce başlatılan restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. ‘Antalya Saat Kulesi Koruma Projesi’ konulu sunum yapan Kuleli, 1901 yılında inşa edilen Saat Kulesi’nin 1942 yılında meydana gelen fırtınada zarar gören kurşun kubbesi ile bir kiliseden getirilip yerleştirilen çanın bu tarihten sonra kaldırıldığını söyledi. Kuleli, o tarihten sonra Saat Kulesi’nin en üst bölümüne ‘dendan’ların inşa edildiğini ifade etti.

 

You May Also Like

KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞMA GRUBU ARALIK AYI TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Antalya Kent Konseyi ANPİL için bütüncül koruma istedi

3 çalışma grubu Döşemealtı’ndaki antik kalıntılar için buluştu

Kültürel Miras Çalışma Grubu Antalya Koruma Kurulu’na başvuracak