Kent Konseyi Başkanı Kurt’tan öğrencilere: Kentin sorunlarına duyarlı olalım

Akdeniz Üniversitesi’nde mimarlık eğitiminin 10’uncu yılı kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, öğrencilere kentin sorunlarına duyarlı olmaları yönünde çağrı yaptı. Rektör Özkan da Kent Konseyi’nin Antalya için büyük şans olduğunu vurguladı.

Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Akdeniz Üniversitesi’nde mimarlık eğitiminin başlamasının 10’uncu yıl dönümü kapsamında “Katılımcılık ve Kent Kimliği” konulu konuşma yaptı. Mimarlık Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt’un yanısıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Reha Kavas ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

‘GELECEK KUŞAKLARA EN DEĞERLİ MİRAS’

Kent Konseyi Başkanı Kurt’un sunumundan önce açılış konuşması yapan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, üniversite şehir bütünleşmesinin bir örneği olarak düzenlenen “Katılımcılık ve Kent Kimliği” etkinliğinin kent için önemini vurguladı. Kent kimliğinin oluşmasında hatıraların ve tarihi yapıların önemine değinen Özkan, “Antalya ne yazık ki bu anlamda hafızasının bir bölümü son 50-60 yılda yitirdi. Şehrimizde 50 yıl önce Yat Limanı’ndan Lara Sahili’ne kadar uzanan falezlerden 29 şelalenin denize döküldüğü biliniyor. Düden Şelalesi hariç diğerleri ne yazık ki betonlaşmanın kurbanı oldu. Ancak hala elimizde Helenistik dönemden, Roma ve Selçuklu’ya kadar birçok çağın izlerini taşıyan ve gelecek kuşaklara bırakacağımız en değerli miras olan tarihsel bir doku var. Bu mirasın geleceğe taşınması kendimize olduğu kadar insanlığa karşı da ortak sorumluluğumuzdur. Bunun için sadece genel ve yerel yönetimlerin kent politikaları yeterli değildir. İnsanların da kentlerine, tarihsel değerlerine sahip çıkması, duyarlılık göstermesi gereklidir” dedi.

‘KENT KONSEYİ ANTALYA İÇİN BÜYÜK ŞANS’

İnsanları yaşadıkları şehirle bütünleştirecek en önemli faktörlerin başında yerel yönetimde katılımcılığın sağlanması olduğunun altını çizen Özkan, “Kent politikalarına katılma hakkı verilen insanlar, tarihine, kültürüne, kentine ve değerlerine sahip çıkarak kent kültürünün korunması ve gelişmesi için çaba gösterecektir. Bu konuda en büyük gücümüz başarılı çalışmalar yürüten ve hiçbir siyasi amaç gütmeden sadece şehrin kalkınması ve güzelleşmesi için çalışan Kent Konseyi’mizdir. Bu nedenle yerel yönetimlerin Kent Konseyi’mize kulak vermesi, dinlemesi, ortak projeler yürütmesi sağlıklı gelişmenin anahtarı ve sürekliliğinin güvencesidir” diye konuştu. Özkan, katılımcılığın etkin olduğu bir kent için üniversitenin akademisyenleri ve bilimsel çalışmalarıyla aktif rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

‘TÜM İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI’

Hafta sonu üniversitenin Adrasan’daki tesislerini denetlemek için bölgeye gittiğini ve gördüklerinin kendisini çok üzdüğünü ifade eden Özkan, “Elimizde bir elmas var ama bunun kıymetini bilmiyoruz, kirletiyoruz, yok ediyoruz. Bu sadece bugünün değil, yıllardır devam eden bir sorun. Maalesef biz çok kısa süreli düşünüyoruz. Yıllık, hatta sezonluk planlar yapıyoruz. Yapmamız gereken sadece korumak ve gelecek nesillere bırakmaktı ama ne yazık ki bunu yapamamışız. Dünyada Monte Carlo gibi Nice gibi doğru örnekler var. Bu şehirlere 30 yıl sonra da gitsek aynı tabloyla karşılaşırız. Bizim de bu bilinç seviyesine ulaşmamız gerekiyor. Bu değerlerin sadece orada yaşayan insanların değil, tüm insanlığın ortak mirası olduğunu unutmamalıyız. Bunun için öncelikle halkımız değerlerine sahip çıkmalı. Yoksa sadece hukuki yaptırımlarla değerlerimizi korumakta başarılı olamayız” dedi. Antalya’nın Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Erenkuş mevkiinden 6 Mart 1930 tarihinde seyrettiği ve “Şüphesiz dünyanın en güzel yeri” diye tarif ettiği halinden uzak olduğunun altını çizen Özkan, “Ancak hala dünyanın en güzel şehirlerinden biri ve atacağımız adımlarla çok daha güzel olabilir. Bunun için ilk adım kentlilik bilincinin gelişmesi olmalı” dedi.

ÜNİVERSİTE VE KONSEY İŞBİRLİĞİ İÇİN TEŞEKKÜR

Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Reha Kavas da Antalya Kent Konseyi’nin faaliyetleri ile kent kültürünün, kentlilik bilincinin, katılımcılığın ve yerel demokrasinin gelişimi açısından çok başarılı bir örnek oluşturduğunu söyledi. Açılış konuşmalarının ardından “Katılımcılık ve Kent Kimliği” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Kent Konseyi’nin çalışmaları, katılımcılık ve kent kimliğine yaklaşımlarını anlattı. Mimarlık eğitiminin 10’uncu yılını kutlayan Kurt, “Mimarlık Fakültesi’nin güçlenerek varlığını daha çok hissederek çalışmalar yürüteceğine yürekten inanıyorum. Kent Konseyi’nin kuruluşundan beri Akdeniz Üniversitesi etkin ve aktif oldu. Bu dönem daha da arttı. Sayın Rektörün kente karşı duyarlılığı ve katılımcı yaklaşımı bizler için ayrı bir öneme sahiptir ve yaklaşımından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

‘ŞEHRİN ŞEKİLLENMESİNDE KATILIMCILIK ÖNEMLİ’

Semanur Kurt, 25’inci yılını dolduran Antalya Kent Konseyi’nin kentin tüm dinamiklerini bir araya getiren, karar süreçlerine katılım sağlayan, geleceğe sorunsuz kent taşıma gibi amaçları bulanan bir yapı olduğunu kaydetti. Şehrin şekillenmesinde katılımcılığın önemine vurgu yapan Kurt, “Geleceğin kurgulanmasında aldatmaca katılım olmamalı. Bir toplantı yapılıp bilgilendirme yapılması katılım değildir. Katılım işin en başından uygulama sürecine kadar denetlenebilen, her aşamasında her görüşün alınabildiği süreçtir” dedi. Merkezi ve yerel yönetim, sivil tolum üçgeninde kent yönetiminde paydaşlık temelinde katılım sağlayan bir yönetim anlayışında olunması gerektiğini belirten Kurt, bu yapıların temel işlevlerinden birisinin de yönetişim olduğunu ve süreci bu anlayışla yürütmeleri gerektiğinin altını çizdi.

ÖĞRENCİLERE ŞEHRİN SORUNLARINA DUYARLI OLMA ÇAĞRISI

Kurt, katılımın yüksek olduğu soru cevap bölümünde öğretim üyesinin, “Öğrenciler Kent Konseyi’nde neler yapabilir? Gençlerden beklentimiz ne olmalı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Gençler, Kent Konseyi’nin tüm organlarına katılarak karar alma süreçlerinde yer alabilir. Öğrenciler şehirde ne oluyor, ne bitiyor diye bakmalı. Bu konuda duyarlı olmalı. Fikirlerini ortaya koyacaklar. Bizler de geniş kamuoyu kitlesi oluşturup onların önerilerinin, düşüncelerinin arkasında duracağız. Z kuşağı olarak ifade edilen kuşağın düşüncelerini bizler de öğrenmiş oluruz. Kuşaklar arası tabii ki algılar, yaşam biçimi, bakış açıları aynı değil, dünyanın gidişatına, önümüzdeki sürece göre onların düşünceleri hayalleri çok önemli.”

Etkinliğin sonunda Rektör Özkan, Kent Konseyi Başkanı Kurt’a teşekkür belgesi ve çiçek takdim etti. Rektör Özkan ve Kent Konseyi Başkanı Kurt, Mimarlık Fakültesi’nde açılan “Cengiz Bektaş’ı Olbia Çarşısından Anlamak” konulu sergiyi de gezdi.

 

You May Also Like

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 109. YILINI KUTLUYOR, ŞEHİTLERİMİZİ SAYGI VE MİNNETLE ANIYORUZ.

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

Cumhuriyet’in 100. Yıl Konferansları “Cumhuriyet ve Avrupa Birliği”

Cumhuriyetin 100. Yıl Konferansları  “Cumhuriyet ve Siyasi Kültür”