TURİZM ÇALIŞMA GRUBU TEMMUZ TOPLANTISI YAPILDI

KONU: FTI TOUR OPERATÖRÜNÜN İFLASININ ANTALYA TURİZMİNE YANSIMASI

KONUK : ONUR ÖZER  (FTI – MEETING POINT)

KATILIMCILAR: ÇALIŞMA GRUBU ÜYELERİ- TUR OPERATÖRLERİ-TURİZM STKLARI

02.07.2024 

Toplantı başında Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Turizmin genel ve güncel konularını özetledi. Haziran ortası itibarı ile doluluklardaki daralma, Hava Trafik Çalışanlarının insiyatif almadan çalışmaları dolayısı ile Antalya Havalimanındaki yoğunluk, Turizm Bölgelerindeki yangınlar ve maliyet artışlarının turizme yansımasının olduğunu dile getirerek, toplantı gündemindeki Tur Operatörü iflasının yaratacağı olumsuzlukların altını çizdi.

Haziran ayında iflas eden Alman Tur Operatörünün Türkiye’deki In-Coming Sorumlusu Onur Özer iflas öncesi durumu özetleyerek, gel git ler arasında geçen birkaç yılın ardından gelen iflasın aslında sürpriz olmadığını, ama çalışanların iflasın önlenebileceğine dair bir umut taşıdıklarını söyledi.

Son yıllarda şirketin ortaklık yapısının değiştiğini ve büyük ortaklığın Mısırlı İşadamı Saviris’e geçtiğini ve onların atadıkları profesyoneller tarafından şirketin yönetildiğini söyledi.

Düşüş sürecinin Pandemi ile başladığını ve o dönemde Alman Devletinden alınan kredilerin geri ödenmesinde zorluklar yaşadıklarını belirten Özer, alacak verecek dengesinde meydana gelen sapmaların işi iyice zora soktuğunu ve bu çıkmazda tek çarenin – sezon öncesi olmasına rağmen- iflas başvurusu yapılması kararının kabul gördüğünü belirtti.

Dünya turizminde büyük yankı bulan bu karar ertesinde öncelikle ülkemizdeki turistlerin sağ salim ülkelerine dönmeleri üzerinde yoğunlaştıklarını bildiren Onur Özer, alacaklarının yarattığı panik havasını Kültür Turizm Bakanının bizzat devreye girmesiyle dağıtıldığını, Antalya Kültür Turizm Müdürünün bu konuda önemli desteklerini gördüğünü belirtti. Böylelikle ülkemizdeki 25 bin civarındaki turist sorunsuz olarak tatillerini bitirmiş oldular.

Antalya’ya gelen 1 milyon üzerindeki turiste hizmet veren Meeting Point Acentası bu gelişmeler üzerine 450 çalışanı ile özlük haklarını vererek, vedalaşmak zorunda kaldı. Bazı çalışanlar Home Office olarak kalan işleri bitirmeye çalışıyorlar.

Onur Özer, FTI dan doğan boşluğun yerinin doldurulup doldurulamayacağı sorusuna , bunun bu sezonda pek mümkün olmadığını belki uzun vadede bu potansiyelin değerlendirilebileceğini söyledi.

You May Also Like

TURİZM ÇALIŞMA GRUBU ARALIK AYI TOPLANTISINI YAPTI

Yeni şoför yetişmiyor, Suriyeli ve Afganlar direksiyon başına geçecek

Turizm Çalışma Grubu’nda alternatif ürünler değerlendirildi

Pandemi ve savaşın turizme ekonomik yansıması görüşüldü