Antalya Kent Konseyi’nde ‘Yapay Zeka’ konferansı

Antalya Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin düzenlediği ‘Yapay Zeka’ konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Ömer Halil Çolak, yapay zeka kullanılmayan sektör kalmadığını belirterek, sağlık alanında yaptıkları çalışmaları anlattı.

 Antalya Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin düzenlediği ‘Yapay Zeka’ konulu konferansta yapay zeka teknolojisinin geldiği nokta ve Antalya’da bu alanda yapılan çalışmalarla ilgili çarpıcı veriler paylaşıldı. Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda yapılan Gençlik Meclisi Mayıs ayı toplantısında Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Halil Çolak tarafından ‘Yapay Zeka Çözümleri ve Kentimiz Ölçeğinde Yapılan Örnek Çalışmalar’ konulu konferans verildi. Konferansı Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Özen ile Kent Konseyi’nin Gençlik Meclisi başta olmak üzere çalışma organlarının üyeleri izledi.

‘PARALEL BİR EVREN YARATILDI’

Sunumunu metaverse, yapay zeka, yapay zeka uygulamaları ve kentimizde yapay zeka uygulamaları başlıkları altında yapan Çolak, teknolojide gelinen noktada paralel bir evrenin yaratıldığını vurguladı. Covid-19 pandemisi nedeniyle uzaktan eğitim ve evden çalışma yöntemlerinin dünyada ve Türkiye’de yaygın bir şekilde kullanıldığını hatırlatan Çolak, evden çalışmaların yoğunlaşmasıyla etik tartışmaların da başladığına işaret etti. Metavers ile ilgili de önemli bilgiler aktaran Çolak, “Metaverse’de öyle bir noktaya gelindi ki neredeyse kendi kendine çalışabilen bir evren yaratıldı” dedi.

YAPAY ZEKANIN GELİŞİMİ

Yapay zeka çalışmalarının 1957 yılında başladığını, 1985 yılında popüler olduğunu ve 1990’larda önemli gelişmeler kaydettiğini ifade eden Prof. Dr. Ömer Halil Çolak, bilgisayarın artık kendi kendine öğrenir hale geldiğini söyledi. Normal bir insanın saniyede bir işlem yapabildiğini anlatan Çolak, bilgisayarın ise saniyede 33 milyarlık işlem yapabilir noktaya ulaştığını anlattı. Dünyada yapay zekanın özellikle savunma sanayi ve sağlık sektöründe çok yoğun kullanıldığına işaret eden Çolak, yapay zeka çalışmalarının giderek daha da gelişeceğini belirterek, neredeyse yapay zeka kullanılmayan sektör kalmadığını kaydetti.

SAĞLIK ALANINDA KULLANIMI ARTIYOR

Kendisinin de Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan’ın ekibiyle çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Ömer Halil Çolak, sinir bilim çalışmaları yaptığını söyledi. Yapay zeka teknolojisiyle Prof. Dr. Ömer Özkan’ın yüz ve kol nakil hastaları üzerinde yaptıkları tedavileri anlatan Çolak, “Akdeniz Üniversitesi’nde de yapay zeka kullanıyoruz. Özellikle sağlık alanında… Cerrahi operasyonlarda, robotik ve mikro cerrahide, nöroloji, genetik ve patolojide yapay zeka çalışmaları yapılıyor. Küçük bir hastamızın kaza sonrası oynatamadığı parmaklarını yapay zeka sayesinde oynatır hale getirdik. Akdeniz Üniversitesi’nde hastalarımıza kişiye özel rehabilitasyon sistemi geliştiriyoruz” diye konuştu.

‘AKILLI ŞEHİRLER ÜZERİNDE ÇOK ÇALIŞILIYOR’

Akıllı asistan uygulamalarını da anlatan Çolak, akıllı ev ve akıllı şehir üzerinde yapılan çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek, “Her şeyi internete bağlayarak yönetiyoruz. 2000’li yıllarda akıllı ev uygulamaları başladı. Şimdi akıllı şehirler üzerinde çok çalışılıyor. Ulaşım, trafik, hava kirliliği, güvenlik ve altyapı gibi alanlarda şehirlerin akıllı uygulamalarla nasıl yönetileceği konusunda çalışılıyor. İklim değişikliği ve enerji verimliliğinin önemi artınca akıllı teknolojilerin de önemi artıyor. Devlet de dijitale dönüyor. Eskiden bir abonelik için uzun sıralara girerdik, şimdi internetten bu işlemi birkaç dakikada halledebiliyoruz” dedi.

‘ÖYLE BİR YERE EVRİLDİ Kİ BENİ ŞAŞIRTMIYOR’

Dijital tarım uygulamalarının da dünyada aktif şekilde kullanıldığına dikkat çeken Çolak, şunları söyledi: “Türkiye’de de tarımsal üretimde dijital tarım uygulamaları yavaş yavaş başladı. Teknolojideki gelişmeler artık öyle bir yere evrildi ki yeni ne yapılsa beni şaşırtmıyor. Ancak belli bir noktadan sonra hukuki ve etik sorunlar başlıyor. Örneğin bir kişinin sosyal medya hesabı çalınıyor, bununla ilgili çeşitli sorunlar yaşanabiliyor. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin güvenlik tartışmaları yaşanıyor. Bu da işin başka bir boyutu.”

‘ANTALYA BU GELİŞMELERDEN YARARLANMALI’

Prof. Dr. Ömer Halil Çolak, katılımcıların sorularını da yanıtladı. Antalya’nın yapay zeka gelişmelerinden ve bu teknolojiyi uygulayan bu değerli bilim insanlarından yararlanması gerektiğini ifade eden Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, sunumu nedeniyle Prof. Dr. Ömer Halil Çolak’a belge takdim ederken, Gençlik Meclisi Başkanı Osman Can Kaya da çiçek vererek teşekkür etti.

 

You May Also Like

Gençlik Meclisi’nden ‘Yapay Zeka’ konferansı

Gençlik Meclisi Şubat ayı toplantısını yaptı

Gençlik Meclisi Ocak ayı toplantısını yaptı

Gençlik Meclisi 2022 takvimini görüştü