‘İnsanca ve eşit koşullarda yaşamak istiyoruz’

 Antalya Kent Konseyi Engelliler Meclisi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü açıklamasında, yaşadıkları sorunlara işaret ederek, “İnsanca ve eşit koşullarda yaşamak istiyoruz” dedi.

Antalya Kent Konseyi Engelliler Meclisi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında yaptığı açıklamada engelli bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene Antalya Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Mehmet Karavural, üyeler, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile engelli yurttaşlar ve yakınları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Antalya Kent Konseyi Engelliler Meclisi adına hazırlanan basın açıklamasını Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Başkanı Oğuz Özdemir okudu.

Özdemir, Birleşmiş Milletler’in 1992 yılında engelli sorun ve beklentilerinin dünya kamuoyu ile paylaşılması, toplumda farkındalık yaratılması ve çözüm üretmesi gerekenlerin uyarılması amacıyla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü ilan ettiğini kaydetti. Türkiye’de engelli haklarına yönelik 2005’te 5378 sayılı Engelli Hakları Hakkında Kanun ile 2008’de Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmesi’nin ulusal mevzuatın parçası yapılması olmak üzere 2 hukuksal temel düzenleme yapıldığını hatırlatan Özdemir, bu olumlu gelişmelerin gündelik yaşamda istenilen sonuçları vermediğini savundu. 2008 yılında tarafı olunan ve 2014 yılında ek ihtiyari protokolü imzalanan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin doğrudan bütünleyiciliği kapsadığını ifade eden Özdemir, “Bu durumun benimsenmemesi, erişilebilirlik anlamında birçok ihmale ve ertelemeye mahal verilmesi tüm engelli gruplarına dâhil engelli bireylerin çeşitli sorunlarla karşılaşmasına yol açmaktadır” dedi.

ENGELLİLERİN SORUNLARINI SIRALADI

Özdemir, engelli sorunlarını şöyle sıraladı: “Yaya kaldırımlarının TSE standartlarına göre düzenlenmemesi, kaldırımların ticari taksi, oto galeri ve esnaf dükkânları, scooter’ler tarafından işgal edilmesi, plansız yapılaşma sonucu kaldırım üzerinde ağaç, trafo, tabela, rögar kapakları, elektrik ve telefon direkleri gibi engel teşkil eden unsurların bulunması karşılaştığımız sorunlardan sadece birkaçıdır. Otobüs duraklarının kaldırım üzerine doğru şekilde konuşlandırılmaması, toplu taşıma araçlarının engelli bireylerin erişimine ve kullanımına uygun olmaması, araç içi sesli anons sistemlerinin bulunmaması ya da var olanların çalışmaması, otobüslerdeki engelli rampalarının teknolojiden uzak manuel olarak üretilmesi, günlük hayatta en yoğun kullandığımız alanlarda karşılaştığımız diğer sorunlardır. Bunlar, bir türlü çözüme kavuşturulmayan en temel sorunlarımızın sadece birkaçıdır.”

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu Engelsiz Hizmet Komisyonu’nun çalışmalarını da anlatan Özdemir, Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nin gündemine aldığı şikâyet ve taleplerin bir kısmının bu komisyona iletildiğini vurguladı. Engelliler Meclisi’nin engellilere yönelik su indiriminin güncellenmesi talebine karşılık yapılan yüzde 40’lık düzenleme için Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e teşekkür eden Özdemir, engellilerin yasal düzenleme bekleyen diğer sorunlarını ise şu sözlerle dile getirdi:

ENGELLİLERİN YASAL DÜZENLEME TALEPLERİ

“Engelli sağlık raporları Dünya Sağlık Örgütü ölçütlerine göre düzenlenmeli, engellilerin emeklilik başta olmak üzere çalışma haklarından adil şekilde yararlanmalarının önü açılmalı, keyfi kural değişiklikleri nedeniyle emeklilik hakları elinden alınanlara hakları iade edilmelidir. Devlet memurları ve iş kanunlarındaki istihdam kotaları eksiksiz uygulanmalı, boş kadrolara atamalar gecikmeksizin yapılmalı, engellilere çalışma koşulları sağlanmalıdır. Evde bakım yardımı ve engelli aylığı almak için gerekli koşullar yeniden düzenlenmeli, gelir ölçütü aileye göre değil yararlanacak engelliye göre belirlenmeli, bakım yardımı ve engelli aylığı makul düzeye çekilmelidir. Engellilerin kullandığı tıbbi ve medikal sağlık ürünleri ve destekleri SGK tarafından tümüyle karşılanmalı, Sağlık Uygulama Tebliği buna göre değiştirilmelidir. Engellilerin özellikle zihinsel engellilerin eğitimi özel sektöre bırakılmamalı, devlet okullarında yeterli derslik, eğitmen, danışman bulundurulmalı, rehabilitasyon derslerinin saatleri yeterli düzeye çıkarılmalıdır. Kısacası tüm engel gruplarının engelli haklarından tam ve eksiksiz yararlanmalarının önü açılmalı, kendilerine adil, eşit ve insanca bir yaşam hakkı tanınmalıdır.”

 

You May Also Like

ENGELLİLER MECLİSİ EKİM AYI TOPLANTISINI YAPTI

ENGELLİLER HAFTASI BASIN AÇIKLAMASI

ENGELLİLER MECLİSİ’NİN KENTLE İLGİLİ ÖNCELİKLİ ÖNERİLERİ

ENGELLİLER MECLİSİ KASIM AYI TOPLANTISINI YAPTI