Altyapı Çalışma Grubu’nda Yamansaz’la ilgili durum değerlendirmesi yapıldı
Antalya Kent Konseyi Altyapı Çalışma Grubu, Yamansaz Sulak Alanı ile ilgili son gelişmeleri değerlendiren bir toplantıya evsahipliği yaptı. Altyapı Çalışma Grubu Başkanı Nihat Dipova moderatörlüğünde Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda yapılan Haziran ayı toplantısına Yamansaz ile ilgili açılan davayı takip eden avukatlardan Tuncay Koç ile Mimar Müzeyyen Gülşen Can ve çalışma grubu üyeleri katıldı.
Yamansaz’ın harita ve fotoğraflarıyla desteklenen sunum yaparak Antalya Kent Konseyi’nin yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgi veren Dipova, “Bu toplantımızda 2 konuğumuzla birlikte Yamansaz Sulak Alanı’na ilişkin durum değerlendirmesi yapacağız ve son gelişmelerle ilgili bilgi alacağız. Ben Yamansaz’a ısrarla sulak alan demeye devam edeceğim. Yamansaz Sulak Alanı’nın ortasından açılmış bir kurutma kanalı var. Bu kanal sayesinde Yamansaz’ın suları Kopak Çayı üzerinden denize boşaltılıyor. Bu alanda tarımsal faaliyetler, işgaller var, kaçak yapılar var. 8 Mayıs 2021 tarihli ilanla Yamansaz Sulak Alanı’nın sınırları daraltıldı. Bu, işgallerin meşrulaştıran ve sınırları daraltan bir ilandır. Bu ilana Antalya Kent Konseyi’nin girişimleri sonucunda Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Antalya Barosu tarafından dava açıldı. Konuklarımız bize dava süreciyle ilgili bilgi verecek” dedi.
DAVA SÜRECİYLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ
Dava süreciyle ilgili bilgi veren Avukat Tuncay Koç, şu değerlendirmeleri yaptı: “Müzeyyen Hanım ve Nihat Hoca’nın raporları doğrultusunda Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Antalya Barosu adına Avukat Sevda Mesci dava açtı. Alanın 1’inci derece sit alanından 2’nci derece sit alanına düşürülmesi davası devam ediyor. Ortası yaklaşık 116 hektar ve hala kesin korunacak hassas alan. Daraltılan alanla birlikte toplam 119 hektarı buluyor. Dava kapsamında bilirkişi heyetiyle birlikte Yamansaz’a giderek incelemelerde bulunduk. Olumlu bilirkişi raporu hazırlandı. Yamansaz’ın halen sulak alan olduğuna ilişkin görüşler yer aldı. İnsan eli çekilmesi halinde buranın eski haline dönebileceği de kaydedildi. Alanla ilgili önemli tespitler yapıldı. 166 kuş türü olmak üzere 210 omurgalı türü, 2 endemik olmak üzere 46 bitki türü tespit edildi. Bölge için büyük önem taşıyan Yamansaz’ın yok edilmesi halinde telafisi mümkün olmayan zararların oluşacağı belirtildi. Bilirkişi raporunda son 60 yılda Türkiye’deki sulak alanların yüzde 50’sinin yok edildiğine işaret edildi.”
Bilirkişi raporları hazırlayan Mimar Müzeyyen Gülşen Can ise Yamansaz’ın ilk işgaline ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Zamanla bugünkü Yamansaz oluştu. Yamansaz’ın veya buna benzer özel yerlerin sınırlarını değiştirme yetkisi bakanın elinde. Yamansaz Sulak Alanı, bazı haritalarda Yamansaz Göleti olarak yer alır. Burası doğal haliyle kentin önemli bir değeridir. Bu alanın mutlaka doğal haliyle korunması gerekir” dedi.
KATILIMCILARA VE DAVA AÇAN ODALARA TEŞEKKÜR
Yamansaz Sulak Alanı’ndaki kaçak yapıların temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Altyapı Çalışma Grubu Başkanı Nihat Dipova, toplantıda Yamansaz’ın son durumuyla ilgili bilgi veren Avukat Tuncay Koç ve Mimar Müzeyyen Gülşen Can ile sorumluluk alarak dava açan Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Antalya Barosu’na teşekkür etti. Toplantıda Yamansaz sürecinin takip edilmesi ve gelecekte de çalışmalar yapılmasına karar verildi.