Kent Konseyi Yürütme Kurulu’ndan Antalya Kent Müzesi açıklaması
Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu, Antalya Kent Müzesi ile ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamanın tam metni şöyle:
ANTALYALILARIN 20 YILDIR YAPMAYA ÇALIŞTIĞI
KENT MÜZESİ RAFA MI KALDIRILDI?
03.06.2021
Antalya Kent Konseyi olarak Muratpaşa’daki Kapalı Spor Salonu’nun eski işlevine yeniden kavuşturulmak üzere yapılan çalışmaları hayretle ve kaygıyla izlemekteyiz. Oysa bu yapı 2000 yılından beri kent belleğindeki silueti korunarak çalışmaları sürdürülen Antalya Kent Müzesi’nin ana sergi mekanını oluşturarak “Başlangıçtan Bugüne Antalyalılar Sergisi”ne ev sahipliği yapmak üzere Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmiş ve bu amaca uygun olarak sağlamlaştırma çalışmalarına başlanmıştı.
Kısaca hatırlamakta yarar görüyoruz: Bekir Kumbul’un bundan 20 yıl önceki başkanlığında eski belediye binasının Antalya Kent Müzesi yapılması gündeme geldi. Menderes Türel’in ilk başkanlık döneminde çok sayıda bilim insanının katılımıyla Müze’nin kavramsal çerçevesi oluşturuldu ve Türkiye’nin en geniş alana yayılı Kent Müzesi’nin “Başlangıçtan Bugüne Antalyalılar”, “Antalya Evlilik ve Aile Tarihi”, “Antalya’nın Mutfak Kültürü” ve “Antalya’nın Doğası” olmak üzere 4 ana sergisi olmasına karar verildi. 2009-2014 arasında başkanlık yapan Mustafa Akaydın döneminde Kent Belleği Merkezi yeniden açıldı ve “Evlilik ve Aile Tarihi Sergisi”ne ev sahipliği yapacak olan Bülent Ecevit Kültür Merkezi tamamlandı. Menderes Türel’in ikinci dönemindeyse Antalya Kent Konseyi’nin ve uzman müzecilerin dahil olduğu onlarca toplantıyla sergi senaryoları ve iç mekan tasarımlarıyla birlikte mimari projeler tamamlandı. Konseyimiz, Başkanın önerisi üzerine aktif olarak tüm toplantılara katıldı ve gerekli her türlü katkıyı verdi.
2019’da Antalya’yı yönetmek üzere seçilen yeni başkan Muhittin Böcek ve çalışma arkadaşlarının artık sadece uygulama safhasını gerçekleştirmesi beklenirdi fakat kendileriyle bugüne kadar Antalya Kent Müzesi Projesi gündemiyle bir toplantı yapmak mümkün olmadı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bu konudaki karar sürecine Antalya Kent Konseyi ve STK’ları dahil etmediği görülüyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kent Konseyi ve STK’ları sürecin dışında tutma hakkına sahip olmakla birlikte, Antalyalıları kendi geçmişlerinden uzaklaştırma hakkına sahip değildir. Bu yaklaşım, mevcut yönetimin “Biz Birlikte Yaparız” sloganıyla da bağdaşmamaktadır.
Antalya, Tarihi Kentler Birliği’nin kurucu üyesidir ve bu Birliğin 150’den fazla üye kentinin ve ilçesinin birer Kent Müzesi bulunmaktadır. Antalya’nın da bir Kent Müzesi’ne şu iki önemli nedenden ötürü ihtiyacı vardır: 1. Kentlinin kendi geçmişini ve ortak hafızasını koruyarak gelecek nesillere aktarmak ve 2. Kent merkezine daha fazla ziyaretçinin geleceği bir çekim merkezi yaratarak kentin ekonomisine katkıda bulunmak. Karaalioğlu Parkı içindeki açık ve kapalı alanlar bu iki hedefe ulaşmak için eşsiz bir fırsat sunmaktadır.
İyi bilinmelidir ki 20 yıldır onlarca bilim insanın yüzlerce toplantıyla emek harcadığı Antalya Kent Müzesi bütüncül bir konsepttir ve parçalanamaz. Bugüne kadar harcanan paraları, emekleri ve enerjiyi yok sayarak bu konseptin bir parçasını asıl proje alanının dışına taşıma gayreti içinde olunursa Antalya Kent Konseyi bunun karşısında olacaktır. Elde sadece “dijital” malzeme bulunduğuna dair yayılan haberler de art niyetlidir.
Bu durumda Antalya’yı nasıl bir kültür ve sanat kenti yapacaklarını da anlamış bulunmaktayız.
Antalya Kent Müzesi bağlamında son dört dönemde hangi yönetimlerin nasıl bir katkıda bulunduklarını yukarıda sıraladık. Bugünkü Antalya Büyükşehir Belediyesi yönetimi tüm 20 yıllık birikimi yok sayarsa Antalya’ya büyük haksızlık etmiş olacaktır.
Antalya Kent Konseyi, Kent Müzesi çalışmaları içerisinde olmasa da sürecin yakından takipçisi olacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu