Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu Dünya Su Günü bildirisi: Antalya’da sürdürülebilir yaşamın anahtarlarından biri yeraltı sularıdır

22 Mart Dünya Su Günü ile ilgili bir basın bildirisi yayımlayan Antalya Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu, “Yeraltı sularının kalitesi Antalya’da sürdürülebilir yaşamın anahtarlarından biri olarak görülmelidir” dedi.

 Antalya Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu, 22 Mart Dünya Su Günü ile ilgili bir basın bildirisi yayımladı. Dünyadaki yeraltı sularının varlığına ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine dikkat çekmeyi hedefleyen Dünya Su Günü’nün bu yılki temasının “görünmeyeni görünür kılan yeraltı suyu” olarak belirlendiğinin hatırlatıldığı açıklamada, yeraltı su kaynaklarının önemi vurgulandı.

Çevre Çalışma Grubu’nun açıklamasında, “Yeraltı suyu esas olarak yağmurdan ve toprağa sızan kar yağışından beslenmektedir. Yeraltı su kaynakları, nehirleri, gölleri ve sulak alanların gizli rezervuarı görevini üstlenmekte ve ülkelerin stratejik öneme sahip bir değerleri olarak görülmektedir. Yeraltı sularının aşırı kullanılması veya kirletilmesi tüm yüzey sularının ve doğal olarak başta insanlar olmak üzere tüm canlıların hayatta kalması için gerekli kaynağa ulaşamaması anlamına gelmektedir” denildi.

‘SUYU KORUMA EYLEM PLANI OLUŞTURULMALI’

Yeraltı sularının tarım ve sanayi faaliyetleri gibi çeşitli alansal ve noktasal kaynaklar tarafından kirletildiğine de işaret edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Küresel iklim krizi ile gözlenen aşırı hava olayları, suyu daha az, daha öngörülemez ve daha kirli hale getirmektedir. Suyu ve başta yeraltı suyunu koruma eylem planlarının oluşturulması, iklim krizi ile mücadele için farklı sektörlerin bir araya gelmesi güvenli ve sürdürülebilir su yönetimi için inşa edilmesi gereken önemli bir husustur.”

Antalya’da tarımsal sulamanın önemli bir kısmının, içme suyunun ise yüzde 90’ının yeraltı su rezervlerinden karşılandığının belirtildiği basın bildirisinde, “Yeraltı sularının kalitesi Antalya’da sürdürülebilir yaşamın anahtarlarından biri olarak görülmelidir. Antalya’da nüfus arttıkça yeraltı suyuna olan ihtiyaç artmakta ve yeraltı suyunun miktarı ve kalitesi daha da önemli hale gelmektedir. Büyükşehir sınırları içindeki Hurma, Gürkavak, Arapsuyu 1 ve 2, Mağara Kaynakları, Duraliler, İncikpınarları, Düdenbaşı, Kalabatlı Kaynağı, Boğaçay Kuyuları, Meydan Kuyuları, Topçu Kuyular, Diştaşları Kuyuları, Çevreyolu Kuyuları, Üniversite, Pınarlar, Karain, Kırkgöz Kaynakları, Termessos, Sarısu, Boğaçay Nehri, Düden Çayı, Aksu, Köprüçay, Manavgat Çayı başta olmak üzere, tüm il genelinde yeraltı ve yerüstü suları ve kullanma suyu kaynaklarının tamamı taviz verilmeden korunmalıdır. Kirlenerek terk edilmiş olan kaynakların temizlenmesi ve korunması için önlemler alınmalıdır. Kaçak sondaj kullanımının önüne geçilmeli” ifadelerine yer verildi.

TÜM KURUMLARA İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu, suyun sorumlu kullanılması gerektiğine de işaret ederek, şu çağrıyı yaptı: “Atık suyu arıtıp tekrar kullanımı için fırsatlar yaratmalıyız. Su kayıplarını azaltmalı ve buna bağlı enerji ihtiyacını azaltmalıyız. İklim krizine karşı yenilikçi tarım tekniklerini uygulayıcı projeler geliştirmeliyiz. Antalya’da sürdürülebilir bir yaşam için görünmeyen yeraltı suyunun değerli olduğunu vurgulayıp toplumun tüm kesimlerinin bilinçlenmesini sağlamak için su kaynaklarımızın, sulak alanların ve denizlerin korunması için tüm kurumlarla işbirliği ile çalışacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

 

You May Also Like

Suyun Değerini Anlamak: Antalya Kent Konseyi’nin Su Krizi ve İşbirliği Çağrısı

Çevre Çalışma Grubu Mart Ayı Toplantısını Karaalioğlu Kent Yaşam Parkı İçindeki Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezinde Yaptı

Antalya Kent Konseyi’nden Akdeniz fokları için acil çağrı

Çevre Çalışma Grubu yeni dönemde ele alınacak konuları görüştü